maandag 2 mei 2016

Zoete aardappel-brownies

Fruit gebruiken om mee te bakken is al lang algemeen geaccepteerd, denk maar aan appeltaart en bananencake. Maar ook groenten kunnen prima gebruikt worden. Bijvoorbeeld pompoen, en wat denk je van wortelcake?
Ook zoete aardappel is prima te gebruiken in zoete gerechten, de naam zegt het zelf al!



Als je zoete aardappel(puree) over hebt van je diner (en er zit geen zout/peper in), hoef je dit niet per se te verwerken in een volgend hoofdgerecht. Je kan er namelijk ook een heerlijk dessert mee bereiden :).

Ik heb hier een recept voor brownies. In vergelijking met standaard brownies uit de winkel zijn ze ook een slag gezonder. Dankzij de zoete aardappel bevatten deze brownies vitaminen, mineralen en vezels.

Ook als je geen gerecht hebt gemaakt met zoete aardappel kan je natuurlijk deze brownies maken. Schil hiervoor de zoete aardappels, snijd ze in stukken en zet met een laagje water in een pan op het vuur. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan koken tot de aardappels zacht zijn (10-15 minuten, afhankelijk van de grootte van je stukjes aardappel). Giet het kookwater af, maar vang het op. Stamp de aardappels tot een puree en voeg eventueel wat van het kookwater toe als het geheel te droog is. Laat de puree afkoelen voordat je er mee gaat bakken.


In deze brownies heb ik ook stukjes chocolade gedaan. Kies hiervoor je eigen favoriete chocolade! Ik had in de versie op de foto's een mix van Tony Chocolonely pure chocolade met anijs en cranberry, en gewone pure chocolade gebruikt. Maar ik denk dat melk- of witte chocolade ook een heerlijke brownie zal geven ;). Of vervang de helft van de chocolade door gehakte nootjes!

 Je moet wel even geduld hebben terwijl de oven zijn werk doet, maar de keuken ruikt ondertussen heerlijk naar chocolade.
Dit recept geeft brownies met een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Niet te veel achter elkaar opeten!

Zoete aardappel-brownies
Ca. 30 blokjes.

Ingredienten
- 450 g zoete aardappelpuree
- 40 g (zonnebloem)olie
- 2 eieren
- 110 g rietsuiker
- vanille-essence
- 75 g bloem
- 75 g cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 100 g chocolade (gehakt)

Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175ÂșC graden.
- Doe de zoete aardappelpuree met de olie, eieren, vanille en suiker in een kom. Roer alles goed met een vork door elkaar, tot het goed gemengd is.
- Roer in een andere kom de bloem, cacaopoeder en bakpoeder goed door elkaar tot een poeder met een homogene kleur.
- Roer de stukjes chocolade door het cacao/bloem-mengsel.
- Voeg de bloem met chocolade bij de kom met zoete aardappel. Gebruik je vork om alles goed door elkaar te spatelen tot je geen droge bloem of cacao meer ziet.
- Giet het beslag in een ingevette bakvorm (bebloemen is niet nodig).
- Bak de brownies ongeveer 45 minuten in de oven.
- Laat afkoelen (in de vorm) op een rooster. Stort de brownies uit de vorm en snijdt in stukjes.

1 opmerking:

  1. Erg lekker! Als ik niet had geweten dat er zoete aardappel was gebruikt, had ik gedacht dat het een "gewone" brownie was.

    BeantwoordenVerwijderen