vrijdag 10 juli 2015

Kokostoefjes

Hierbij dan het beloofde recept van mijn kokostoefjes die ik toch al 4 jaar geleden voor het eerst gemaakt heb!! Het werd tijd om ze ook op mijn blog erbij te zetten :).

Kokostoefjes
(ca. 15 stuks)

Ingrediënten:
- 2 eiwitten
- 100 gr kristalsuiker
- 180 gr kokosrasp
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 scheutje citroensap
- 1 scheutje amandel-essence

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (heteluchtoven).
- (Scheid de eiwitten en -dooiers.) Klop de eiwitten stijf met een mixer in een vetvrije kom. Mix vervolgens de suiker in delen erdoorheen.
- Spatel daarna de overige ingrediënten door het eiwitmengsel heen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep steeds ongeveer 1 volle eetlepel van het kokosbeslag uit de kom en maak er met je handen bolletjes van. Leg ze op de bakplaat.
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar, zodat ze een goudbruin korstje hebben. Laat afkoelen voor het serveren.


dinsdag 7 juli 2015

Polentakoekjes met kokos en kaneel

Deze koekjes zijn glutenvrij*! Niet helemaal een eerste poging tot koekjes in deze categorie, want mijn kokostoefjes zijn ook glutenvrij :). Ik zie nu dat ik die nooit op mijn blog heb gezet, dat zal ik binnenkort doen! Wel heb ik hier voor de eerste keer polenta gebruikt in een bakrecept.

Het 'deeg' is erg los, maar het eigeel zorgt er tijdens het bakken voor dat de koekjes naderhand niet uit elkaar vallen. Deze koekjes hebben een knapperig randje, zijn nog een beetje zacht van binnen.
De koekjes hebben een kokos/vanille-smaak als basis. Maar door ze vlak voor het bakken te toppen met kaneel en een beetje zout krijg je een extra smaak'laagje' en een 'zing' van het zout!
Probeer het zelf maar eens uit!

Polentakoekjes met kokos en kaneel
(ca. 16 stuks)


Ingrediënten:
- 60 gr polenta
- 50 gr kokosmeel
- 10 gr sojameel
- 120 gr suiker
- 2 eidooiers
- 40 gr olie
- 80 gr water
- vanille-essence
- zout
- kaneel/kaneelsuiker

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160º C.
- Meng de polenta, kokosmeel, sojameel en suiker in een kom en roer met een garde tot er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg de eidooiers, olie, water, en een scheutje vanille-essence toe. Roer met een vork tot alles goed gemengd is.
- Kiep de kom om op een vel bakpapier en vorm er met je handen een platte koek van van ongeveer een centimeter dik.
- Steek koekjes uit het polentadeeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Bestrooi de koekjes lichtjes met een snufje zout en wat kaneel en/of kaneelsuiker (ik heb beide gebruikt).
- Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten.
- Laat afkoelen op een taartrooster.




* Let wel op dat er eventueel sporen van gluten in glutenvrije producten kunnen zitten.