maandag 8 juli 2013

Propedeusecakes

Mijn zusje en haar vriend hadden te horen gekregen dat ze hun propedeusejaar gehaald hadden en over mochten naar het tweede jaar van hun studie. Een feestelijke gebeurtenis, vooral omdat ze de laatste maanden erg op hun tenen hebben gelopen en lange nachten hebben doorgehaald om de laatste opdrachten op tijd af te krijgen en zo de benodigde studiepunten binnen te halen.

Dus als cadeautje bakte ik cakes voor ze! Allebei een andere.
Voor mijn zusje bakte ik een cake met drie laagjes; vanille, koffie en chocolade. Geïnspireerd op haar favoriete toetje; tiramisu!
De cake van haar vriend werd iets heel anders. Het grootste verschil was dat deze cake dus geen zuivel of suiker bevatte. Het was een cake geworden met de smaken banaan en citroen met rozijntjes.


Dit bleek echt mijn bestgelukte suikervrije cake tot nu toe te zijn. Hij was luchtig en niet droog en kruimelig, maar een cakestructuur vergelijkbaar met een 'normale' cake. Hij had de cake ook aan zijn ouders laten proeven (of ze hadden zichzelf aan een stukje geholpen, ik weet het niet meer precies ;P), en die vonden hem ook heel lekker.





woensdag 3 juli 2013

Rozijnenbroodpudding

Mijn moeder kwam doordeweeks op een gegeven moment thuis met een zak vol overige krentenbollen.
Deze waren al opgesneden en besmeerd met boter, dus ze konden niet zo lang bewaard worden.
Maar het was best een hoeveelheid en dat ging dus ook niet supersnel op.

Ik besloot van de overige krentenbollen broodpudding te maken. Een van de manieren om oud brood op te maken! Van sneetjes brood kun je bijvoorbeeld perfect wentelteefjes maken. En overige sneetjes stokbrood (of oude pistoletjes) zijn prima om crostini's te maken.
Nu gebruikte ik dus oude krentenbollen om broodpudding te maken. Maar je kan ook gewoon brood gebruiken, of brioche, of rozijnenbrood, of croissantjes... Alles is mogelijk.
Denk ook aan smaakcombinaties. Ik had zelf ook wat kaneel door het beslag heengedaan. Chocolade kan ook, of fruit zoals banaan en appel.

Dit was de eerste keer dat ik broodpudding ging maken. Het principe is heel simpel; je klopt eieren en melk/room met suiker, en dit mengsel giet je over het (in stukjes gesneden) brood heen in een (cake)vorm.
Je bakt het geheel in de oven tot een prikker er schoon uitkomt.

Deze rozijnenbroodpudding verdiend misschien geen schoonheidsprijs qua uiterlijk, maar hij smaakte wel erg goed en was snel op! Het was namelijk meteen een populair toetje; warm geserveerd met slagroom!