vrijdag 27 september 2013

Pittige kokosrisotto met garnalen

Dit gerecht is geïnspireerd op 'Rotterdam wereldstad'. Ik had het bedacht om in te sturen voor een wedstrijd. Niks mee gewonnen, maar ik kan het recept natuurlijk wel met jullie delen.
Dit recept is ook zuivel/suiker/aroma-vrij, het is zelfs zoutarm. En je kan het bereiden met gebruik van 2 kookpitten en een oven. Indien nodig zelfs 1 kookpit; je zet dan de pan met risotto even van het vuur af om op het einde in de laatste minuten van de bereidingstijd de garnalen te bakken.
Pittige kokosrisotto met garnalen
2 personen

Ingrediënten:
- 1 kleine rode chilipeper
- 3 cm verse gember
- 3 ansjovisjes (uitgelekt)
- 4 dl water
- 2 dl kokosmelk
- 1 sjalotje
- 185 gr risotto (arborio)rijst
- 2 struikjes shanghai paksoi (kleine)
- 2 XXL champignons
- 1 el sesamzaad
- sesamolie
- 200 gr (cocktail)garnalen (diepvries)
- 1/2 citroen
- verse koriander
- 80 gr hazelnoten

Bereidingswijze:
- Voor de kokos'bouillion': Verwijder eventueel de zaadjes van de chili. Hak de chilipeper en gember fijn. Snijd ook de ansjovisjes klein.
- Verwarm wat olie in een steelpannetje, fruit hierin de gember en chili en voeg de ansjovis toe. Roerbak ongeveer 2 minuten, blus af met wat water. Voeg de rest van het water en de kokosmelk toe. Breng tegen het kookpunt aan, zet het vuur uit en laat trekken met een deksel op de pan.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Voor de risotto: Snipper de sjalot en fruit deze in wat olie in een koekenpan. Doe de rijst erbij en schep op tot alle korrels met een dun filmpje olie bedekt zijn.
- Schenk nu een deel van de kokosbouillion erbij en roer in de pan (op middelhoog vuur) tot alles is opgenomen. Voeg steeds weer een deel van de bouillion toe aan de pan tot deze op is. (Duurt ca. 20 minuten.)
Controleer of de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een bite in de kern hebben. Voeg indien nodig nog een beetje water toe aan de pan.
- Was de paksoi en halveer ze. Leg de helften op een bakplaat met de donkergroene bladeren over elkaar heen. Bestrooi met sesamzaad.
- Borstel de champignons schoon, verwijder de stronkjes en vliesjes. Leg de champignons op zijn kop op de groente paksoibladeren en besprenkel alle groenten met sesamolie. Schuif de bakplaat in de oven en bak ca. 12 minuten.
- Ontdooi de garnalen door de 1-2 minuten in warm water te doen, laat uitlekken en dep droog.
- Hak wat verse koriander grof.
- Verhit een koekenpan en rooster de hazelnoten hierin enkele seconden. Laat even afkoelen op een bord en hak grof.
- Verhit wat olie in de koekenpan. Voeg de garnalen toe en roerbak 1-2 minuten. Zet het vuur uit en knijp de citroen uit boven de pan. Voeg de gehakte koriander toe en schep om.
- Schep de risotto in het midden van het bord, maar houd ca. 2-4 el achter. Zet de champignonhoeden als bakjes op de risotto. Verdeel de gehakte hazelnoten in de champignons. Doe de achtergehouden erbovenop en zet de garnalen erin. Leg de paksoi ernaast.

Serveersuggestie:
Lekker met kroepoek, en een frisse fruitige wijn, bijvoorbeeld Casa Safra - Verdejo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten