woensdag 24 oktober 2012

Hambakjes met bieslookpuree en spruitjes

Dit recept is makkelijk voor te bereiden, zodat je op het laatste moment niet meer zo veel werk hoeft te doen. Je kan de bakjes vantevoren maken en de spruitjes vantevoren koken.
Het lijkt een heel 'lui' recept. En misschien is het dat ook... Maar ik had geen aardappels meer in huis, dus ik heb puree uit een pakje gebruikt.. Toch smaakt deze niet zo slecht als je het juiste merk te pakken hebt, en vooral ook als je de puree zelf nog goed op smaak brengt. In dit geval heb ik dat gedaan met bieslook.
Natuurlijk kan je de aardappelpuree ook zelf vers bereiden, of gebruik eventueel een restje.
De jus die ik erbij heb gemaakt, is ook van poeder uit een pakje. Het draagt de naam 'jus', maar persoonlijk vind ik het meer een saus, bovendien is deze ook veel 'lichter' dan jus omdat deze niet met boter wordt gemaakt.

Hambakjes met bieslookpuree en spruitjes
Eigen recept, 2 personen

Ingrediƫnten
- 8 plakken beenham (of 6 en 2 ontbijtspek)
- aardappelpuree voor 2 personen
- bieslook
- 600 gr (diepvries)spruitjes
- 1 ui
- kerriepoeder
- zout, peper
- 1 pakje jus-mix

Bereidingswijze
- Maak met behulp van een muffinbakplaat 6 bakjes van aluminiumfolie. Zet de aluminium bakjes ook in de bakplaat.
- Bereid de aardappelpuree volgens de verpakking. en breng op smaak met zout, peper en flink wat bieslook.
- Leg in elk aluminium bakje een plak beenham zodat zich een bakje vormt. Vul elk bakje met ongeveer anderhalve eetlepel aardappelpuree (ze mogen best goed gevuld). Betrooi de bovenkant van elk bakje met een theelepeltje gebakken uitjes en vervolgens met paneermeel.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Kook de (diepvries)spruitjes beetgaar. Laat uitlekken en spoel kort met koud water af. Dit stopt het kookproces en laat ze een frisse groene kleur behouden.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de bovenkant van de bakjes goudbruin en met een knapperig randje op de ham, in ongeveer 15-20 minuten.
- Snipper de ui. Verhit wat olie in een pan en roerbak de ui 1 a 2 minuten. Voeg 1 theelepeltje kerriepoeder toe en roerbak nog een minuut. Voeg vervolgens de spruitjes toe, breng op smaak met zout en peper en roer om.
- Bereid de jus volgens de verpakking. In mijn geval was dit 300 ml koud water toevoegen aan het poeder, aan de kook brengen en 1 minuut laten pruttelen.
- Verhit in een kleine koekenpan wat boter en bak hierin twee plakken ham (of ontbijtspek) knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Haal de hambakjes met puree uit de oven. Verwijder de folie rond elk bakje en plaats 3 bakjes op ieder bord. Verdeel de spruitjes erbij. Schep met een sauslepel 2 scheppen jus over de bakjes en spruitjes. Strooi nog wat gebakken uitjes over de spruitjes en garneer met het gebakken plakje ham (of spek). Zet de saus erbij op tafel voor de liefhebber.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten