dinsdag 7 augustus 2012

Shoarma-bapao

Laatst hadden we shoarma met pitabroodjes gegeten. Er was nog wat van over, en dat heb ik gebruikt als vulling voor bapao's (gestoomde broodjes).

Dit recept geeft ongeveer 8 broodjes. De vulling die ik heb gebruikt, bestond uit varkensvlees- en kipreepjes met shoarmakruiden en paprikareepjes. Je kan de bapao's eigenlijk vullen met vanalles. Ik heb ook al een keer eerder deze broodjes gevuld met een mix van gehakt en prei.
Bij de toko kan je 'bapao-bloem' halen. Maar eigenlijk is dat gewoon tarwebloem, alleen dan wat fijner. Ik gebruik gewone tarwebloem en zeef het vantevoren, je proeft bijna geen verschil met de bapao's uit de winkel!


Shoarma-bapao's

Ingrediƫnten
- 1 zakje gist (7 gr)
- 30 gr witte basterdsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 320 ml warm water
- 500 gr bloem
- 1/2 tl zout
- 1 el olie
Vulling voor de bapao:
- (Restje) Shoarmavlees met paprika (koud of kamertemperatuur), gaar

Bereidingswijze
- Meng de gist met de suiker, bakpoeder en 120 ml van het water in een kommetje. Roer en laat 10 minuten staan zodat het gaat schuimen. Zeef ondertussen in een kom de bloem met het zout.
- Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet het gistmengsel erin. Voeg de olie en de rest van het water toe en kneed (met een mixer met deeghaken) tot een soepel en niet-plakkerig deeg.
Voeg eventueel wat bloem toe als het mengsel te nat is, of wat water als het te droog is.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat ongeveer 90 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in gelijke stukken (van ca. 110 gr) en rol elk balletje uit tot een rondje. Leg een vochtige theedoek over de andere deegballen heen om te voorkomen dat ze uitdrogen.
- Schep wat vulling in het midden van het deegrondje en vouw dicht. Leg de bapao met de naad naar beneden onder de vochtige theedoek. Doe dit met alle deegballetjes.
- Laat de bapao's ongeveer 45 minuten narijzen onder de vochtige theedoek.
- Breng een pan met water aan de kook met daarop een stoommandje (of vergiet; ingevet of bekleed met bakpapier). Stoom de bapao's (eventueel in delen) in 12 minuten gaar.

Ik had een mini-versie gemaakt met een stukje paprika erin.
Je kan zien dat het deeg mooi luchtig is.

Je kan de bapao's invriezen. Wikkel de broodjes als ze wat zijn afgekoeld per stuk in magnetronfolie.
Net als de bapao's uit de winkel, kun je nu een bevroren broodje gewoon 1 Ć  2 minuten (in het folie) opwarmen in de magnetron.


Ps. Ik ben over de 1000 pageviews heen! Nu is er natuurlijk een redelijk deel afkomstig van mezelf, vooral op het begin, om te kijken hoe het werkte en dingetjes aan te passen etcetera. Maar er zijn ook genoeg pageviews van andere onbekende mensen! Helaas nog niet echt reacties gehad... Maar dat komt misschien nog :D.

1 opmerking:

  1. Ik heb deze broodjes gemaakt met een vulling van rundergehakt. Daarvoor heb ik 200 gram rundergehakt gebruikt, 1 ui en kruiden naar smaak. Door het deeg iets langer te laten rijzen krijg je extra luchtige broodjes. Als je de broodjes na het rijzen in de stoompan doet, dan rijzen ze nog eens extra en krijg je een goed formaat broodje. Ik heb als stoompan een metalen vergiet (ingevet, werkt goed) gebruikt, die ik op een pan met een laagje kokend water heb gehangen. Zorg er wel voor dat het vergiet niet in het water hangt.

    BeantwoordenVerwijderen